Kiralık Konak

Kiralık Konak

  • Yazar : Yakup Kadri
  • Yayımcı : İletişim Yayınları
  • Baskı Tarihi : 2013
  • Sayfa Sayısı : 256
  • ISBN : 9789754700084
  • Baskı : 2.Hamur
8

Bu Kitabı Değerlendirmek İster Misiniz?

Kiralık Konak

Yirminci yüzyılın iilk yarısında büyük bir üretkenlikle dergilere yazdığı şiir, öykü, makale ve eleştri türü yazılarla, Türk edebiyatı sahnesine adımını atan Yakup Kadri Karaosmanoğlu, romanları, hikayeleri, denemeleri, oyunları ve anılarıyla, en önemli edebiyatçımız arasında yer alır. Üslup özellikleri bakımından Yakup Kadri`1910`dan 1974`e dek verdiği eserler Türkçe`nin geçirdiği bütün evreleri yansıtır. Eserlerinin konu ve fikir zenginliği de dil özelliklerinin çeşitliliğinden aşağı kalmaz. yakup Kadri`nin Fransız edebiyatı etkisinde başlayan yazarlığı, 1920`lerden sonra özgün bir sese kavuşarak siyasi ve sosyoojik konulara, tarihe dönem çatışmalarına ve birey psikolojisi irdelemelrine yönelir. Fecr-i Ati`den yetişmiş ama bunu izleyen elli yıl boyunca toplumsal koşullar, tarihi süreçler ve bireysel portreleri romanın dokusuna işlemek için roman tekniğiyle de boğuşmuş bir yazar olan Karaosmanoğlu`nuun eserleri, hala tüketilmemiş ayrıntılarının tartışılıp incelemesi gereken zengin bir "panorama"dır.

  • Semih NAMVER Semih NAMVER

    Yakıp Kadri’nin okuduğum ilk kitabıydı. Eski Türkçe kelimelerle süslenmiş olmasına rağmen gayet akıcı ve sürükleyici bir kitap diyebilirim. Batılılaşma ile birlikte kuşaklar arasındaki ilişkileri temel alarak bir konağın dağılışını okuyucuya çok rahat bir şekilde aktarıyor.

  • Kapalı Hesap Kapalı Hesap

    Yakup Kadri'yi tanımak için takas usulü aldığım bir eserdi. Az önce bitti. Ne yazacağımı şaşırıyorum. Kitabın sonu; tüm kitabı gölgesinde bırakıyordu. İtiraf etmeliyim ki ilk yetmiş sayfasını okuduktan sonra sıkılıp bir kenara bırakmıştım. Azmedip tekrar elime almamla birlikte kitap aktı gitti. Gece yatmadan önce, sabah kalkar kalkmaz ilk işim kitabı elime almak oluyordu. Demem o ki sabreder ilk sayfaları okursanız kitap kendisini okutacaktır. Bununla birlikte bilmediğim birçok kelimenin kullanılmış olması kelime dağarcığımın gelişmesine katkı sağladı. Eserin sağlam psikolojik tahliller içermesi de beni esere bağlayan temel sebeplerden oldu. Kötü bir yorum yapacağımdan emin bir şekilde okurken; her güzel şeyin bitivermesinin verdiği buruklukla iş bu yorumu yazıyorum. Gerisini siz düşünün! :)

  • Sibel Duman Sibel Duman

    Sevgili dostlarım Bu kitap yorumumda Türk klasiklerinden. Kitabımız Tanzimat`tan 1.Dünya Savaşına uzanan toplumumuzdaki batılılaşma adı altında yapılan yanlışları ve kopuşları ele alıyor. Naim efendi tam bir Osmanlı beyefendisidir ve konakta kızı,damadı,torunları ve hizmetçileriyle mütevazi bir hayat sürdürmektedir.Kendisi Abdülhamid taraftarı ,değişimden korkan bir adamdır.Damadı ve torunları tam aksine Avrupa hayranıdır.Üstelik batılılaşmayı balolar düzenlemek,eğlenmek ve aileden uzaklaşmak olarak algılamaktadırlar.Bu yüzden ailedeki zıtlıklar zamanla konağın dağılmasına sebep olur.Naim bey en sonunda yanlız kalır. Yazar o zamanın insanlarını,duygularındaki gelgitleri öyle güzel anlatmışki adeta yaşıyorsunuz.Zaman zaman Naim beye hak verirken zaman zamanda kızıyorsunuz. Kısacası dostlarım o geçiş döneminin çalkantıları anlatılmış. Bence herkes okumalı ve toplumun yaptığı yanlışları bilmeli diye düşünüyorum.

  • İlayda Kılıçoğlu İlayda Kılıçoğlu

    #okudumbitti Şubat / 5 Bu kitabı bizim kızlarla okuduk. Ben biraz geriden gelmiştim baktım kızlar bir olup kitaptaki Seniha'ya dalacak, haliyle ben daha kitabı okumadan Seniha'ya bilendir 😁 Neyse başladım okumaya, Seniha hariç herkese kalayı bastım 🙄 Çünkü neden? Tüm yanlışlarına rağmen karşınızdakine değer vermeye, insan yerine koymaya, o kişinin peşinden koşmaya devam ederseniz size ne yapsa müstehaktır. Bu kadar pohpohlamaya ve affedilmeye o kız az bile şımarık olmuş. Neyse, bunun haricinde kitabın dili ağırdı, işleyişi ağırdı okurken üzerime ağırlık çöktü ☹️ Fakat bu ağırlığı aşarsanız esasında dopdolu bir kitap.

  • Kaan kavak Kaan kavak

    yeni başladım ilk sayfaları biraz agır kelimelerle dolu anlayamadıklarım oldu ama guzel bir araştırma konusu oldu

  • başak karaköse başak karaköse

    ilk olarak yabanı okuduğum yazar bende bu romandan sonra adeta yazdıklarının hepsini okuyacağım tutkusu uyandırmıştır.Nasıl bir adamsın sen,tarihe dokunurken insanlara pek bir güzel mesajları dokundurtan😮Evet çok beğendim,kitap boyunca desteklediğiniz karakterve olguları kitap sonunda iyice düşünüyorsunuz.Desteklediğiniz karakterleri sadece okurken mi destekleyenlerdensiniz yoksa gerçek hayatta başınıza geldiğinde de mi?Hangi karakteri desteklediğimden ziyade reelde olurabiliritemi sorgulatan harika kitap.Tavsiye olunur👍

  • ʙüşʀᴀ ɢüʟᴀʏ  öɴᴅᴇʀ🍃 ʙüşʀᴀ ɢüʟᴀʏ öɴᴅᴇʀ🍃

    #okudumbitti📚 Kızlar üzülerek söylüyorum ama ben Seniha'ya başlarda bu ne şımarıklık der gibi göz devirsem de,mazeretini anladıkça kıyamadım.Yani evet fazla uç noktalarda geziniyordu fazla şımarıktı ama kitapta genel olarak konu alınan;kuşak çatışmasıydı.Seniha durumu çok güzel özetledi dedesi için bu satırlarda.Ben ikna oldum şahsen: "..aramızda senelerin yığını ve bir sürü yanlış fikirlerin, batıl akidelerin, manasız ananelerin perdeleri vardı; bu yığının arkasından benim ruhumu görebilmesi ve bana karşı ona göre hareket etmesi kabil değildi; ben onun için halledilmez bir muammaydım." Dedesinden çok anne babasının veremediği terbiye ile haddi aşıyordu.Ve dede ne kadar tonton bir ihtiyar gibi gösterilmeye çalışılsa da ya gereğinden fazla katıydı ya da fazla pasif.Ortası yoktu.Zaten genel olarak karakterleri incelersek hepsi için geçerliydi bu uç noktalar.Şöyle makul ne söylediğini, ne yaptığını bilen sağlam iradeli birisine rastlayamadım. Mesela anne Sekine hanımın pasifliğine hayatındaki kimseyi idare edemeyişine takıldım.Birileri gelip kadıncağıza,ayol saksıya bak ne hoş tam sardunyalarıma layık dese,itraz etmez.Bir Büyükburç vizyonuna sahip olamayan ve haklarını korumayı beceremeyen birey ben evin hanımıyım demesin.Ama kızmamak lazım, zamanında gereğinden fazla otorite ile yetiştirilmiş,söz hakkı tanınmamış çocuklar ileride hakkını arayamayan,kimseye ses çıkaramayan birer yetişkin oluveriyor malesef. Servet beyefendiyi zaten konuya dahil etmek istemiyorum bile.Ona kısaca kendisinden başkasını düşünemeyen sünepe dedim.Şaka şaka, yalan dedim, hiç yapar mıyım öyle ayıp şeyler? Onlar ne biçim şeyler. Onlara lüzum yok. Dediğim gibi kuşak çatışmasından ibaret bir konusu vardı.Bunlar hala günümüzde bile var.Maruz kalıyoruz bunlara.Ne biçim gençsiniz biz sizin yaşınızdayken yorulmak nedir bilmezdik her şey elinizin altındayken rezil oldunuz biz yedi tane doğurduk bezleri elimizde yıkadık başımızda bir de kaynana kaynata vardı daha sizin kadar bunalmadık diye laf işitiyoruz misal. Çocuklu evlerde bilhassa, yani bitki örtüsünün lego ve jenga olduğu evlerde büyüklerimiz,daha kapı girişinde;şimdikiler çok şımarık vallahi.Hem nasıl olmasın şuraya bak çocuklar ele geçirmiş.Ayaklar baş başlar ayak olmuş.Cık cık cık naraları atıyor.Hala çözülemeyen,oturmamış bir düzen hakim.Bir taraf modernlik adı altında her türlü rezilliğe göz yumar ve saygı duyarken diğer tarafta kızını erkek arkadaşı var gerekçesiyle öldüren babalar var.Ortasını hala bulamadık azizim.Bulmak dileğiyle...

  • Tuğba YILDIRIM Tuğba YILDIRIM

    Okudum ve bitirdim 📕🎈 ❕Dikkat Spoil İçerebilir❕ 🏡 Çok etkileyici bir romandı.Kesinlikle okumalı okutulmalı.Okurken içime daral geldi ama neden diye bir sorun.Çünkü o Seniha'yi tokat manyağı yapmak istedim.Suç onda değil suç onun gibi bir sürü yanlış batılılasma özentileri yetiştirip,ses etmeyip,aaa genç canım onlar ellemeyin diyenlerde. 🏡Yaşlı dedenin suçu günahı neydi.Tam bir Istanbul beyefendisiydi.Kibardi,zarif ve naifti.Adamı da hastalandirip oldureceklerdi. 🏡Kitabın sonunu değiştirmişler.Çünkü o dönemdeki yanlış batılılasanlarin, işine gelmemis bu durum.Turk sineması seysine baglamislar.Benimde duygularım benimde hayalim vardı.Bilmem ne hayallerimi yıktı beni bu duruma soktu diye. 🏡Yalan herkesin hür iradesi var bu bir seçim olmamaliydi bence.Bunu da kitabın arkasına ekledigi röportajda Atilla Ozkirimli söylüyor. 🏡Kiralık konak ismi ise,konakta başlayan büyük bir ailenin hayatinin parçalanıp bölünmesi ve her bir odanın farklı yerlere dağılması sebebiyle konağın boşalması.Ardından,yanlış batılılasma sebebiyle borç batağına girilmesi ve sonunda konağın odalarının kiralanması,sonunda apartman hayatına geçiş olarak aktarılması. 🏡Burada bir noktaya daha değinmek istiyorum.En sevdiğim karakter Celil Hakkı oldu.O çocuk kirlenmemiş ve bozulmamisti.Seniha'yi seviyordu.Seniha bunu hiç bir zaman görmediği için ona gram acıma duygusu hissetmedim.Kitabın sonunda da olan iyiye oluyor zaten. 🏡Bir kısım yine ilgimi çekti.Bizler savaşa bu gününü gün yapanlar daha çok yiyip icsin daha çok bozulsun diye mi gidiyoruz,diyen Celil Hakkı ağzıyla yazılıyor.Tee o zamandan bu yana hep aynı sorunların şekil değişip önümüze sunulması bir tarih ve ders çıkarılması gereken bir konu değil midir sizlere sorarım?

Bu Kitap Hakkında Yorum Yaz;

× Üzgünüz! Yorum yapabilmeniz için üye olmanız gerekmektedir!
    × Üzgünüz! Bu kitaba alıntı yapılmamıştır! En kısa zamanda mobil uygulamamızı indirip kendi alıntınızı paylaşabilirsiniz.

YazaraAit Diğer Kitaplar