Filin Yolculuğu

Filin Yolculuğu

  • Yazar : José
  • Yayımcı : Kırmızıkedi Yayınevi
  • Baskı Tarihi : 2015
  • Sayfa Sayısı : 200
  • ISBN : 9786054764853
  • Baskı : 2.Hamur
8

Bu Kitabı Değerlendirmek İster Misiniz?

Filin Yolculuğu

Kıta Avrupasının en batısından, Lizbondan Viyanaya doğru yola çıkan bir fil ile bakıcısı yoksul Subhronun ve bu tuhaf yolculuğun hikâyesidir Filin Yolculuğu. 16. yüzyılda, Portekiz kralı III. João, kuzeni Kutsal Roma-Germen İmparatoru II. Maximiliana hediye olarak gönderir fil Süleymanı. Süleyman ile Subhro, yanlarında kendilerine eşlik eden Portekiz kralının korumaları ve yardımcı ırgatlarla zorlu yolculuklarına başlarlar. Portekizi, İtalyayı, Alpleri geçerken hayatlarında ilk kez bir Hintliyle karşılaşan, ilk kez bir fil gören köylüleri ve kasabalıları şaşırtır ve etkilerler. Yolculuğun ikinci bölümünde bizzat İmparator Maximilian ve karısı Maria tarafından karşılanır ve Viyanaya onlarla birlikte giderler. José Saramagonun bu en eğlenceli romanında, fil terbiyecisi Subhronun erdemi, pasifist felsefesi ve yaşama bakışındaki doğallık ve Süleymanın emir kabul etmeyen doğası, yolculuğun ritmini belirlerken, insanların ruhlarında değişimlere yol açar. Hinduizm, mistisizm ve Hıristiyanlık hikâyeleriyle, mucizelerle renklenen romanda Süleyman ve Subhronun dokunduğu insanlar, kilisenin söz verdiği türden bir mucizeyle karşılaşmazlar ama bu yabancılar onların ruhlarında derin izler bırakır. Saramago her zamanki ince mizahıyla, muhteşem metaforlarıyla ve insana dair gözlemleriyle olağanüstü bir yolculuğu anlatıyor.

  • uyuz cuk uyuz cuk

    Yazar bu kitabı ,hasta yatağında sadece bitiremeyeceginden korkarak yazmış. Neden sadece dediğimi her an yaptığı teolojik eleştiriler için kullandım. bu , yazara ait okuduğum üçüncü kitap ama içlerindeki en cesuru korkusuzu diyebilirim. Tanrı,din, inanç ve genel Avrupa politikası yada birliği demeliyim hepsini eleştiriyor, sarakaya alıyor. Özellikle Hinduizm ile Hristiyanlığı sık sık karşılaştırıp aslında ne kadar birbirine benzediğini buradan yola çıkarak eğer bir mit yaratılacaksa benzer hikayelerin kullanıldığı ve bununla birlikte insanların hep aynı mitlere farklı isimlerle inandıklarını vurgulayarak dinleri hükümsüz kılıp inancın daha önemli olduğunu inandıklarımızı eleştirerek göstermeye çalışmış. Eşine rastlanır mı bilemiyorum. Şunu açıkça söylemeliyim: eğer alt açıklamalar olmasaydı kinayelerin eleştirilerin çoğunu anlayamaz ve araştırma yapmak zorunda kalırdım. Bu yönüyle yazar benim için ulaşılmaz bir noktada.

  • Sinem  Dinçer Sinem Dinçer

    Saramago'yu okurken resmen kayboluyorum ben. Bütün her şeyi sessize alıyorum, hatta kendimi bile ve sadece ona kulak veriyorum. Kelimelerin altına gizlediği sırları çözmeye çalışıyorum. Saramago'nun bize göstermek istediği asıl şeyi görebilmek için bazı şeylere kör olmak gerekiyor. Sanırım ben de en çok bunu seviyorum. Kitaba gelecek olursak; 16. yüzyılda, Portekiz Kralının kuzeni Roma Germen İmparatoruna hediye olarak Süleyman adında bir fil göndermesiyle başlıyor hikayemiz. Lizbon'dan Viyana'ya kadar süren yolculuk sırasında yaşananlar (bana göre) birçok ders çıkarılacak nitelikte. Fil terbiyecisi Subhro ve Süleyman arasındaki iletişime hayran kalacağınıza eminim. Okumanız dileğiyle😊 🐘 Zaman geçtikçe evrendeki her şey birbirine ulanacaktır. (Syf. 17) 🐘 Hayat plan yapanlara güler. (Syf.27) 🐘 Ben burada bugünle gelecek arasına hapsoldum. (Syf.28) 🐘 Sanırım hiç mucize olmamasından daha kötü bir şey varsa başarısız bir mucizedir. (Syf.146) 🐘 Elveda dünya giderek berbatlaşıyorsun. (Syf.156) 🐘 Herkes ne için doğmuşsa ona göre yaşar. (Syf.162) 🐘 Akıl konudan uzaklaştığında, heveslerin ve hezeyanların kanatları çırpmaya başladığında ne kadar yol gittiğimizin farkına varmayız, hele de bizi götüren ayaklar kendimizin değilse. (Syf.174) 🐘 Herkes elinden geleni yapsa dünya kesinlikle daha, iyi bir yer olurdu. (Syf.193)

Bu Kitap Hakkında Yorum Yaz;

× Üzgünüz! Yorum yapabilmeniz için üye olmanız gerekmektedir!
    × Üzgünüz! Bu kitaba alıntı yapılmamıştır! En kısa zamanda mobil uygulamamızı indirip kendi alıntınızı paylaşabilirsiniz.
Bu Kitaba Sahip Olanlar
Henüz bu kitaba sahip olan bir üyemiz yok
~

YazaraAit Diğer Kitaplar