Binboğalar Efsanesi

Binboğalar Efsanesi

  • Yazar : Yaşar
  • Yayımcı : Yapı Kredi Yayınları ( YKY )
  • Baskı Tarihi : 2019
  • Sayfa Sayısı : 281
  • ISBN : 9789750807015
  • Baskı : 2.Hamur
8

Bu Kitabı Değerlendirmek İster Misiniz?

Binboğalar Efsanesi

Türkiyenin evrensel yazarı Yaşar Kemal YKYde...Yaşar Kemal Anadolunun binlerce yıllık kültüründen beslenerek yazdığı büyük ve modern romanlarla, ABDden İngiltereye, İtalyadan Tunusa, Norveçten Kanadaya, dünyanın dört bir yanında tanındı. Yazdıkları doğu ile batı arasında köklü bir kültürün ve verimli bir coğrafyanın yarattığı, çağlar ötesi gür ses olarak kabul edildi, sevilerek okundu; okunuyor.15 Ocakta okurla buluşacak 40 olağanüstü kitabın tasarımında Abidin Dinodan Avni Arbaşa, Turan Eroldan Bedri Rahmi Eyuboğluna kadar pek çok Türk ressamın resimleri ve Ara Gülerin fotoğrafları kullanıldı. Türkiyenin Evrensel Yazarı Yaşar Kemal tüm Yapıtlarıyla karşınızda. Yüzyıllarca yerleşik düzene geçmemek için direnen Türkmenlerin romanı Binboğalar Efsanesi Hıdrellez şenliklerinde, göçerlerin kış için sığınacak topraklar bulma dilekleriyle başlar. Ancak, kış onlar için bir yok oluş öyküsüne dönüşecektir. Yörüklerin yok oluşuna yakılmış bir ağıt. Yaşar Kemal bir kültürün nasıl yittiğini Binboğalar Efsanesi ile sarsıcı bir biçimde betimledi. Allan Sandström, Wasterbottes Kuriren, (İsveç) Yaşar Kemalin yazdıkları, bu evrenin çöküşünü, on dokuzuncu yüzyılda başlatılan ve yirminci yüzyılda ansızın piyasa ekonomisine geçilmesiyle sonuçları şaşırtıcı boyuta ulaşan zorunlu yerleşik yaşamın getirdiği tarihsel çöküşü anlatır. Jean Pierre Deleage, (Fransa) Yaşar Kemalin görkemli, şiirsel, aynı zamanda modern anlatım tarzı sonsuz sürükleyici... O, Kazancakis ve Neruda gibi klasik büyük tarzı yüceltti. Majbritt Sjödin- Hans Artberg, Folket, (İsveç) Zengin bir geleneğin hüzünlü, yavaş masalı.... Daily Telegraph, (İngiltere) İnsanı canlandıracak basitlikte, güzel, ahlaki bir öykü... Birmingham Post, (İngiltere)

  • Elif Kaya Elif Kaya

    "Kalktık Horasan'dan dökün eyledik. Parlar omuzumuzda uzun şelfeler. Kurt sürüleri gibi dağıldık dünyaya, yayıldık mağrıptan maşrıka dek. Kırmızı yakut gözlü, uzun boyunlu atlarımızı Sind suyuna, Nil suyuna sürdük. Memleketler, kaleler, şehirler aldık, devletler kurduk. Harran ovasına, Mezopotamya'ya, Arabistan çölüne, Anadolu'ya, Kafkas dağlarına, geniş Rum bozkırlarına, onbin, yüzbin kara çadırla kartallar gibi indik. Uzun, yedi direkli, keçi kılından kara çadırlarımız... Her birinin içi insan hünerinin en büyük, en güzel, en ince renkleri, nakışları ile işlenmişti. Ya şelfelerimiz, ya kılıçlarımız, hançerlerimiz, fildişi sapları altın işleme tüfeklerimiz, dibeklerimiz, hırızma, gerdanlık, tepeliklerimiz, kilim, keçe, çullarımız... Harran Ovası'nda binlerce kişi ceylanlara karışıp semah döndük. Ulu şahinler gibi. Şölenler tuttuk, kutsal cemler büyüttük... Ulu denizlerden ulu denizlere dalgalarca çalkalandık. O kıyıdan bu kıyıya vurduk. Kaleler, şehirler, memleketler, ırklar, soylar karşımızda boyun eğdi. Tutsak kıldık bir çağı. Çok şey yaptık insanoğluna." . Diye anlatıyor yörükleri #yaşarkemal yine yörüklerin ağzından. Sonra; . "Birdenbire değil, binlerce yıldan bu yana azala azala, ufalana küçüle, her toprakta bir parçamızı bırakarak tükendik... Bir aydınlık su gibi bu toprağın üstünden aktık." . Diye özetliyor #binboğalarefsanesi'ni... . Çıkan iskan kanunu ile yörüklerin yerleşik hayata geçişlerinin zorunlu kılındığı sıralarda, töresini terk etmek istemeyen bir kısım yörük yaylak ve kışlak bulamaz duruma gelir ve akıl almaz zorluklarla karşılaşırlar. Herkes yurt edinmiştir ve onlara topraklarını açacak dostları kalmamıştır artık. . Bir Türk filmi tadında ama ustaca anlatmış Yaşar Kemal son yörüklerin hikayesini. Sıralarca betimlemeler, uzun uzun ve virgülü bol cümleler de olsa sevdim bu kitabı. Kaldı ki ben aslında bizim insanımızın hikayelerini okumayı hep çok sevdim. Okuyun derim; Demirciler ocağı pîri Haydar Usta ile, güzeller güzeli Ceren kız ile, Halil ile, Oktay bey ile, Süleyman kahya ile, Kerem ile, Çukurova ile tanışın. Hızır ile İlyas'ın Hıdrellezde kavuşmalarına şahit olun #tavsiyeederim

  • Sibel Duman Sibel Duman

    Muhteşem bir kitabın daha sonuna geldim.Yaşar Kemal`i sindire sindire okumak gönlüme,ruhuma ilaç gibi geliyor.... Hüzünlü bir hikaye, zaman zaman insanlara çok kızdım.Bir avuç toprak için Türkmen yörüklerinin çektiği acılar yüreğime oturdu.Hepimiz insan değilmiyiz,hepimizin tek derdi herşeye rağmen yaşamak değil mi??? Osmanlı`nın son zamanlarında bir iskan kanunu çıkar ve yörükler kanun zoruyla yerleşmek zorunda kalırlar.Fakat bir gurup Türkmen var ki yerleşmek istemezler.Yazın dağlarda gezip kışın da uygun bir yer bulmak zorundadırlar.Ancak ne toprak alabilecek kadar çok paraları ne de onlara bir parça toprak verecek dostları vardır..... Demirciler piri Haydar Usta,bir kılıç yapıp Çukurova`nın büyük toprak sahiplerine götürüp karşılığında yerleşecek bir toprak alacağına öyle inanır ki,herkes bir umutla O`nun kılıcı bitirmesini bekler.Gerekirse İsmet Paşa`ya kadar giderim demesi onları daha da çok umutlandırır. Koskoca devlet onları açıkta bırakacak değil ya.Kış yaklaşmaktadır ve dinlenmek için durdukları yerde bile diğer köylüler onlara rahat vermez.... Bakalım sonunda yerleşecek bir yer bulup yurt edinebilecekler mi???

Bu Kitap Hakkında Yorum Yaz;

× Üzgünüz! Yorum yapabilmeniz için üye olmanız gerekmektedir!
    × Üzgünüz! Bu kitaba alıntı yapılmamıştır! En kısa zamanda mobil uygulamamızı indirip kendi alıntınızı paylaşabilirsiniz.
Bu Kitaba Sahip Olanlar
Henüz bu kitaba sahip olan bir üyemiz yok
~
Bu Kitabı İsteyenler
~

YazaraAit Diğer Kitaplar